Het Weer Hier

 

Uit de Oude Doos

Zoek op onze site

Tekst grootte:

Barbeknoeien

Het was 18 oktober zulk prachtig en warm weer dat er 's avonds nog gebarbeknoeid kon worden. We konden na zonsondergang ook nog lekker buiten blijven zitten; ruim genietend van de sterrenpracht.

Barbeknoeien in de herfst.  En ook 's avonds nog lekker buiten zitten.

 

Tweede bloei

Het moet toch niet veel gekker worden; ook onze roos zit opnieuw in de knop en de eerste bloemen zijn al weer open!
Ook de Veluwe ziet er nog steeds prachtig uit; ideaal om een paar uurtjes te vertoeven en dat doen we dan ook.

Roos in 2e bloei.   Mooie Veluwe.

 

De libel

Vanochtend zagen we bij onze vijver een joekel van een vrouwtjes libel (Anax Imperator, Grote Keizerlibel), druk in de weer met het leggen van eitjes in het mos tussen de bakstenen op de bovenrand van de vijver. Dit hadden we nog nooit eerder gezien en we hebben er dan ook geboeid naar gekeken tot ze klaar was met het hele rondje. De larven zullen volgend jaar de vijver induiken en daar een aantal keren vervellen tot ze als libel de wijde wereld in zullen vliegen. We zijn benieuwd naar de resultaten!

De Grote Keizerlibel legt eitjes.

 

De vijfde snede

Het gras groeit dit jaar bijzonder goed en we zijn al weer toe aan de "vijfde snede". Eigenlijk wordt deze term gebruikt voor het hooien dat meestal zo'n drie keer per jaar plaats vindt. Wij bedoelen hier gekscherend het maaien van ons "gazon" mee.

Voor de vijfde snede.  Na de vijfde snede.

 

Uitbreiding WiFi

Om op het erf een betere draadloze ontvangst te hebben is ons WiFi netwerk uitgebreid. Eerst hebben we in de meterkast een powerline-adapter geplaatst, zodat het internetsignaal via ons stroomnet vervoerd wordt. Vervolgens hebben we in de stal extra stopcontacten aan de meterkast gemaakt en daar ook een homeplug in geplaatst. Ook werd daar de adapter van een draadloos accesspoint ingestoken. Een van de antennes van dat WiFi-station werd met een speciale coaxkabel verbonden met een omni-directionele buitenantenne. Deze versterkt het signaal met een extra 9dB; we hebben nu ook een prima signaal buitenshuis.

Uitbreidingen bij de meterkast.  De buitenantenne op zijn plek.

 

De herfstschilder

We hebben in huis fraaie oude deuren met vier panelen. Deze worden door ons in onze 'huisstijl' overgeschilderd. Eerst uit de sponning halen, dan schuren en vervolgens lakken in de kleuren granietgrijs en asperge. Nu nog maar één deur te gaan en we zijn klaar!

Twee fraaie deuren.  Ook mooi.

 

't Is toch niet waar?

We schrijven 1 november 2014, en weet je, het is zomer! Dus wat doen we? Waarschijnlijk voor de laatste keer dit jaar tuigen we de barbecue nog éénmaal op!

Zomers weer!  Yeah, barbeknoeien!

 

Nat dak

We hebben een prachtige zomer gehad, maar het rieten dak van onze boerderij heeft toch de laatste maanden te weinig tijd om te drogen gekregen. Het resultaat is extra aanwas van mos en zelfs paddenstoeltjes! We gaan dit onmiddellijk aanpakken door het dak te laten besproeien. De daken worden met droog weer behandeld met een algenbestrijdingsmiddel. De oplossing wordt verneveld (geen hoge druk), ongeveer 100 tot 150 ml/m2. Dit doodt de algen waardoor het dak droger blijft en dus de schimmels minder kans krijgen.

Paddestoelen op dak.

 

Het waterornament

In onze voortuin is een vijver. Deze is heel wat jaren geleden door een van de vorige eigenaren aangelegd. In het midden steekt een paar centimeter boven het water een gemetselde sokkel uit. Vanaf het ogenblik dat we hier kwamen wonen speelden wa al met het idee om daar wat mee te gaan doen. Daar is nu eindelijk iets van gekomen.
Zo halverwege de zomer is het project 'waterornament' van start gegaan. We hadden nog een een authentieke waterpomp en het idee was om een console te metselen en dan die waterpomp daaraan op te hangen. Verder hadden we nog een oude vijverpomp liggen en om het geheel op te leuken hebben we ook wat LED verlichting aangeschaft.

De sokkel.  Het ornament bij daglicht.

 

Al met al heeft de bouw verspreid over een aantal maanden plaatsgevonden en zijn er de nodige foto's van de verschillende stadia gemaakt. Deze hebben we in een slideshow bij elkaar gezet en een en ander voorzien van wat teksten. Het filmpje duurt ongeveer 3½ minuut.

 

Het buitenlichtje

De dagen beginnen in een rap tempo korter te worden en dat merken we aan het eind van de middag als we de paarden binnen halen. Het is dan al knap donker onder het afdakje achter de stal aan het worden. Het zou handig zijn daar een buitenlichtje te hebben.
Aan de binnenzijde werd een lasdoosje gemaakt met van daaruit een kabel naar buiten.

Lasdoos binnen.  Buitenlicht buiten.

 

Hieraan werd onder de afdakking een kooilamp gemonteerd. Werkt prima, kunnen we tenminste weer wat zien.

En er was licht.

 

Spotjes en temperatuur

De verlichting in de vijver werd tot nu toe gedaan door LED-lampjes die door een mini-zonnepaneel werden gevoed. Door het afnemende daglicht werd de batterij niet meer volledig opgeladen en was er 's avonds te weinig verlichting.
Het werd dus tijd voor 'echte' spotjes. De onderlinge verbindingssnoertjes waren echter te kort en deze moesten dus eerst waterproof verlengd worden. Dit hebben we bereikt door de solderingen met krimpkousjes te isoleren. Vervolgens werd de waterdichte trafo aangesloten op het buitenstopcontact van de schemerschakelaar.

Snoeren verlengen.  Buiten stopcontacten.

 

Omdat er nu goudvissen in de vijver wonen is het belangrijk om de temperatuur van het water in de gaten te houden. Hiervoor hebben we een sonde in het diepste deel aangebracht met een display bij de stopcontacten.
Ook hebben we de LED-slang langs de gevel aangesloten op de schemerschakleaar zodat het er nu 's avonds feestelijk uitziet. We zijn klaar voor de feestdagen in december!

Temperatuur van het water.  Klaar voor de feestdagen.